Make your own free website on Tripod.com

Aida Korman, modeontwerpster uit SarajevoEen Romeinse leerling op pad naar het overige Europa


Aida Korman presenteert hier haar laatste collectie Ad Modum Bosniesem of op zijn Bosnisch. Zij heeft meermaals haar creaties gepresenteerd op de Zevende juli hoogstaande mode in Rome en dat in het raam van de regionale campagne tegen mensenhandel. Mediale sponsor van deze campagne was MTV.
De Collectie Ad Modum Bosniesem neemt haar inspiraties uit de middeleeuwse Bosnische staat en gewijd aan de laatste Bosnische koningin Katarina, welke had geleefd in Rome tot haar dood 1478.
Vandaag bestaat in een deel van BosniŽ, waar de koningin had geleefd, een borduur techniek die haar naam draagt.

De Collectie Ad Modum Bosniesem van Aida Korman is de vrucht van gedetailleerde onderzoek en bezoek aan de verste delen van BosniŽ-Herzegovina. Het borduurwerk is handgemaakt. Extra attentie en aandacht is besteed aan mode details in koper, hout, metaal, nadruk is gelegd op de vormen van hoeden ornamenten, materiaal is ruw katoen.

Ad Modum Bosniesem is een poging en wens om oude gewoonten, gebruiken en wortels van de koninklijke staat bewaren. Motieven van tatoeages van vrouwen, oude vrouwen welke hun haren met zwarte doeken met bescheiden borduurwerk bedekten...
 
De kleuren van de collectie Ad Modum Bosniesem zijn natuurlijk: licht hout of ruw katoen, bruin en geitenkleur, zwart schapen bont (pels). De hele collectie is gewijd aan levens verhaal van koningin Katarina - rijkdom van culturen, confessies, en gewoonten van het volk van Bosnia-Herzegovina.